Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

"Όποιος δεν έχει, δεν είναι".

"ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΑΒΕΛ" (Ντοκιμαντέρ, 1969)

Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι το κίνημα της Ιταλικής Δημοκρατικής ψυχιατρικής και συγκεκριμένα η αλλαγή που συντελέστηκε αρχικά στο ψυχιατρείο της Γκορίτσια (Β. Ιταλία) από ομάδα θεραπευτών με επικεφαλής τον Φ. Μπαζάλια στις αρχές της δεακετίας του 60.

Η παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Γκορίτσια ήταν η πρώτη εμπειρία προς την κατεύθυνση κατάργησης των ψυχιατρείων και αντικατάστασης τους απο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Αργότερα, μετά το κλείσιμο και του ψυχιατρείου της Τεργέστης, το 1978, ψηφίστηκε στην Ιταλία ο νόμος 180/78 για την ψυχική υγεία, ο οποίος ονομάστηκε και νόμος Μπαζάλι. Με τον νόμο αυτό ν θεσπίστηκε ένα ριζικά εναλλακτικό σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας (χωρίς ψυχιατρεία) με επίκεντρο τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Το ντοκιμαντέρ "Οι Κήποι του Άβελ" προβλήθηκε πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους στην Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για ένα πολύμορφο κίνημα στην ψυχικη υγεία στις 5 Οκτώβρη 2018 στην αίθουσα του Συλλογου Ελλήνων Αρχαιολόγων (τη μετάφραση στα ελληνικά έκανε ο Στ. Γαλάρας, ειδικευόμενος ψυχίατρος).




Eδώ το σχετικό βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου