Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΗ - Υπόθεση Χ. Χρονόπουλου (2007)

«Να ξέρεις, αν σου πούνε ότι τους πείραξα, μην τους πιστέψεις»

 

Ο Χρήστος Χρονόπουλος, άτομο με ψυχιατρική εμπειρία, υπέστη σοβαρά τραύματα ως αποτέλεσμα αστυνομικής κακομεταχείρισης ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση στο Α.Τ. Καλλιθέας, που είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική του βλάβη (ποσοστό αναπηρίας 85%).

Ο Χρήστος Χρονόπουλος συνελήφθη από δύο αστυνομικούς επειδή παρενοχλούσε θαμώνες καφετέριας και μεταφέρθηκε μετά τις 11 μ.μ. στις 22 Μαΐου 2007 στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας στην Αθήνα, όπου τέθηκε υπό κράτηση.

Γύρω στις 1.45 π. μ. της 23ης Μαΐου 2007, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στις 10 Ιουνίου 2007, αυτό έγινε επειδή «ένιωσε αδιαθεσία».

Οι γιατροί στο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι ο Χρήστος είχε υποστεί βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, εγκεφαλικό οίδημα και πολλαπλές εκχυμώσεις στο στέρνο και τον έναν καρπό.

Ιατροδικαστικά έγγραφα τεκμηρίωναν επίσης το κρανιοεγκεφαλικό τραύμα και τις πολλαπλές εκχυμώσεις και εκδορές σε όλο του το σώμα. Ο Χρήστος χειρουργήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Μαΐου 2007 και παρέμεινε επί δύο μήνες σε εντατική θεραπεία, επί μερικές εβδομάδες σε κώμα, επί τρεις μήνες σε νευροχειρουργική πτέρυγα και επί άλλους έξι μήνες σε κέντρο αποκατάστασης. Ως αποτέλεσμα του κρανιοεγκεφαλικού του τραύματος, ο Χρήστος Χρονόπουλος υποφέρει από ακράτεια, μετατραυματική αμνησία, επιληψία, διαταραχές όρασης και σημαντική δυσχέρεια βάδισης. Δεν είναι πλέον σε θέση να αυτοεξυπηρετείται και τον φροντίζουν οι συγγενείς του.

Μετά από έρευνα η εισαγγελέας συνέστησε να παραπεμφθούν σε δίκη τέσσερις αστυνομικοί για πρόκληση σωματικής βλάβης από κοινού στον Χρήστο Χρονόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εντούτοις, στις 26 Ιανουαρίου 2011, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες στους τέσσερις αστυνομικούς με το σκεπτικό ότι δεν προέκυπταν επαρκείς ενδείξεις ενοχής. Το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι τα κρανιοεγκεφαλικά τραύματα του Χρήστου προκλήθηκαν από τον ίδιο κατά τον χρόνο σύλληψής του χτυπώντας το κεφάλι του στον πάγκο της καφετέριας. 

Προσφυγή κατά αυτής της απόφασης άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών. Ο εισαγγελέας σημείωνε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις που στήριζαν τις κατηγορίες σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών και ότι μπορούσε κανείς να καταλήξει στο εύλογο συμπέρασμα ότι ο Χρήστος υπέστη κακομεταχείριση ενώ κρατούταν στο αστυνομικό τμήμα. Ο εισαγγελέας σημείωνε ότι δεν μπορούσε να εξηγηθεί γιατί ο αστυνομικός Γ., που πραγματοποίησε σωματική έρευνα στον Χρήστο μόλις αυτός μεταφέρθηκε στο τμήμα, δεν κατέγραψε την κράτησή του αμέσως αλλά τέσσερις ώρες αργότερα. Η προσφυγή σημείωνε επίσης ότι η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου έκανε ατελή μνεία των ιατροδικαστικών πορισμάτων κατά την εξαγωγή των συμπερασμάτων της.

Ειδικότερα, η απόφαση του Συμβουλίου δεν αναφέρθηκε στις πολλαπλές εκδορές και εκχυμώσεις στο υπόλοιπο σώμα του Χρήστου, ούτε στην κατάθεση του ιατροδικαστή ότι το κρανιοεγκεφαλικό τραύμα μπορεί επίσης να προκλήθηκε από σωματική βία. Η απόφαση του Συμβουλίου επικεντρώθηκε επίσης σε ένα εδάφιο της έκθεσης του ανεξάρτητου ιατρικού εμπειρογνώμονα που εξηγούσε ότι η επιφάνεια στην οποία χτύπησε το κεφάλι του ο Χρήστος μπορεί να ήταν η επιφάνεια ενός τραπεζιού, αλλά παρέλειψε να λάβει υπόψη την υπόλοιπη έκθεση που συμπέραινε ότι το κρανιοεγκεφαλικό τραύμα μπορεί να προκλήθηκε από σφιγμένη γροθιά και ότι το είδος των τραυμάτων έδειχνε ότι προκλήθηκαν από περισσότερα από ένα πρόσωπα.

Η προσφυγή απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών για διαδικαστικούς λόγους. Στη συνέχεια, κατατέθηκε έφεση στον Άρειο Πάγο, ο οποίος αποφάσισε να διαβιβάσει την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών για εκ νέου εξέταση. Τον Απρίλιο του 2012, το Συμβούλιο παρέπεμψε τους τέσσερις αστυνομικούς σε δίκη από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για κακουργηματική μορφή «άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σύμφωνα με τη διάταξη περί βασανιστηρίων - άρθρα 137Α παρ. 1 και 3 και 137Β του Ποινικού Κώδικα.

Το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο, το 2015, καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών, τους αστυνομικούς Α.Κ. και Ν.Σ. για τον άγριο ξυλοδαρμό του Χρήστου Χρονόπουλου, ενώ τους αστυνομικούς Ξ.Ν. και Α.Β. το δικαστήριο έκρινε ότι υπέπεσαν σε πλημμελήματα, που στο μεταξύ είχαν παραγραφεί.

Ήδη η υπόθεση εκκρεμεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών και θα αναβληθεί για μια ακόμη φορά, τώρα λόγω της αναστολής των δικαστηρίων εξ αιτίας του κορωνοϊoύ SARS-COV-2.

______________________

«Η συζήτηση με τον Χ. Χρονόπουλο στο βίντεο που ακολουθεί οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλία Ψ τον Φεβρουάριο του 2021».

 

______________

Πηγές - πληροφορίες:  Διεθνής Αμνηστία, Πρωτοβουλία Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου